Bu Yıl İstanbul’da “Hukuk ve Şiddet”i Tartıştık
Eleştirel Hukuk Çalışmaları Topluluğu olarak bu yıl ikincisini düzenlediğimiz sempozyum, İstanbul Barosu Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. “Hukuk ve Şiddet” başlıklı sempozyumda yüz yüze ve bir arada yakıcı konuları tartıştık. Sosyal bilimlerin farklı alanlarından, çok kıymetli hocalarımızın sunuşları ve izleyicilerin önemli katkıları sayesinde canlı bir tartışma ortamını tecrübe ettik. Bu tecrübeyi büyüterek sürdürmeye kararlıyız. Hukukun veya hukuksuzluğun şiddetine karşı mücadele veren, meslektaşımız, değerli hukukçu, Seçilmiş Milletvekili Can Atalaya’ın umut verici ve biz eleştirel hukukçular için rehber niteliğindeki mektubunun okunmasıyla başlayan etkinlik, devamında üç oturum şeklinde gerçekleşti. Bu oturumlarda “Kolonyalizm ve Savaş”, Kriz Hali” ve “Toplumsal Hiyerarşiler ve Kesişimsellik” başlıkları üzerine tartışma yürütüldü. Bu temaları tartışmamızı sağlayan kıymetli hocalarımıza, konuşmacılarımız Can Atalay, Cemil Ozansü, Özgür Sevgi Göral, Gökçe Çataloluk, Yasemin Özdek, Zeynep Kıvılcım, Foti Benlisoy ve Reyda Ergün’e çok teşekkür ederiz. Ekibimiz üyeleri değerli moderatörlerimiz Dicle Demir, Buket Karaman ve Hazal Gül’ün emeğine sağlık. Sayelerinde böylesi bir ortamda hukuk ve şiddet bağlamında düşündürücü, ufuk açıcı, her şeye rağmen umut verici tartışmalar yapma imkânı bulmuş olduk.
Kıymetli hocalarımız Erdem Denk ve Aykut Çelebi elde olmayan sebeplerden dolayı bizimle olamadı. Onlara da davetimizi kırmadıkları için teşekkür ederiz. Geçen yılki sempozyumda dinleme şansı bulduğumuz hocalarımızla başka etkinliklerde yine bir arada olmayı umuyoruz.
Ayrıca İstanbul Barosu’na çok teşekkür ederiz. Mekân olmasa sempozyum da olamazdı. Samim Kerem Sayın etkinlik boyunca çekimleri gerçekleştirdi ve Erkal Tülek bu sene de görsellerimizi yaptı. Kendilerine ve emeği geçen, katılan herkese çok teşekkür ederiz.
Geçen yıl topluluk olarak ilk kez sempozyum düzenlemiştik. Tartışma konumuz bir hayli kasvetli olsa da sempozyumumuzun ikincisini de canlı ve nitelikli bir etkinlik olarak gerçekleştirebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Her etkinliğimiz eleştirel hukuk çalışmaları alanında tartışmaya, fikir teatisinde bulunmaya ve elbette direnmeye ne kadar ihtiyaç olduğunu bir kez daha gösteriyor. Bir sonraki sempozyumda ve diğer etkinliklerimizde görüşmek üzere.